Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Vrijwilligerstaken

Meehelpen als vrijwilliger

Ook SGW Alphen-Chaam kan niet zonder de hulp van vele vrijwilligers. Per wedstrijddag zijn er ongeveer 150 vrijwilligers nodig om alle posten te bezetten.

Waar worden al deze vrijwilligers dan voor ingezet? Dat kan zijn:

Taken: registreren en doorgeven als een combinatie gepasseerd is. Het parcours veilig houden voor deelnemers en publiek en de bodem bij hindernis in orde houden.

Als hinderniscontroleur maak je de cross van heel dichtbij mee. In koppels van minimaal 2 zit jij bij ‘jouw’ hindernis en noteer je en geef je per portofoon door welke combinaties en hoe deze combinatie de hindernis gepasseerd zijn. Ondertussen zorg je ervoor dat de omstandigheden voor iedere deelnemer zo gelijk mogelijk zijn (eventueel aanharken) en zorg je er voor dat het publiek het cross parcours vrij houd als er een deelnemer in aantocht is. 

Bij sommige hindernissen is er een alternatief en dan houd je deze aanrijdroute(s) ook scherp in het oog. De mogelijke strafpunten die ‘verdiend’ worden bij een fout op een hindernis tellen zwaar mee voor de uitslag. Het is dus een verantwoordelijke taak. Toch is ervaring niet noodzakelijk. Je goed voorbereiden wel! Dit kan in 30 minuten door het kijken naar een video en het doornemen van onze documenten. Wel is het handig als je vertrouwd bent in de buurt van paarden.  

Sommige hindernissen worden in iedere klasse gebruikt en alleen verhoogd of aangepast, sommige bestaan uit meerdere hindernissen naast elkaar en soms heb je een post waarbij je tussen de rubrieken door naar een andere post moet verhuizen. Kijk op de ochtend zelf alvast vooruit naar wat voor jou het geval is en oriënteer je alvast op je mogelijk verhuizing en de route daarnaartoe. Bij twijfel kun je uiteraard altijd onze hulp inschakelen.

Tip 1: je bent de hele dag buiten dus bekijk van tevoren het weerbericht goed en bereid je hier goed op voor. Neem naar behoefte een klapstoel, paraplu en deken zelf mee. Een hark is zeer gewenst, deze wordt door ons niet geleverd. Op sommige plekken kan je met een auto komen maar dat is zeker niet overal het geval. Overleg desgewenst in de ochtend van aankomst even wat mogelijk.

Ter informatie: er is maar 1 toilet in het veld aanwezig. Dit is het toiletgebouw bij het water; ‘t Zand. De overige toiletten bevinden zich op het hoofdterrein bij de tent.

Tip 2: wij zorgen voor broodje (kaas en ham) een snack en water. Koffie en thee wordt rondgebracht gedurende de dag. Heb je speciale dieetwensen adviseren we je om zelf iets mee te nemen. Je bent namelijk de gedurende de dag erg gebonden aan je vaste plek.

Schrijver dressuur: jouw taak is het dressuurprotocol invullen op aanwijzingen van de jury. De dressuurproef is het eerste onderdeel wat alle combinaties moeten doorlopen. De punten die hier behaald worden tellen mee voor de uitslag en zijn bij veel foutloze combinaties in springen of cross zelfs bepalend voor de uitslag. 

Je zit samen met de jury in een auto dus wind en regen hebben geen vat op jou, maar het kan wel fris zijn in de auto. Een beetje ervaring met dressuur is wel handig omdat er veel dressuur termen voorbij zullen komen die je moet opschrijven. Wel zo makkelijk als je termen hoort als ‘vierkant’, ‘schouderbinnenwaarts’ of ‘meer bij elkaar’. Voor de dressuur liefhebber is het een leerzame taak. Je ontmoet jouw jury in de tent op het hoofdterreinen gaat dan samen met de jury naar jouw ring.

Schrijver springen: je noteert de uitslagen van het springparcours per combinatie op aanwijzingen van springjury. Het springparcours bevindt zich in het hart van het hoofdterrein. Hier leggen de combinaties het 2e onderdeel af. In de basis sport is het springparcours een soort proef van bekwaamheid. Ofwel; is het veilig om deze combinatie het terrein in te sturen. Bij te veel strafpunten mag een combinatie niet doornaar het laatste onderdelen. Een gevallen balken tellen (negatief) mee in de uitslag van de wedstrijd. Jij zit samen met de springjury in de jurywagen en ziet alle combinaties voorbijkomen. Vanuit je ooghoek zie je nog net het losrijterrein en het vertrekken en aankomen van de combinaties uit de cross.

Taken: noteren gegevens SGW-keuring door dierenarts. 

Het welzijn van de paarden is een belangrijk onderdeel van de SGW. Daarom worden de paarden voor start en na de finish van cross parcours gekeurd door een dierenarts en/of de dierenarts assistenten. Zij bekijken vooraf de beweging van paard en controleren de hartslag en bepalen of het paard de cross in mag.

Na afloop van de cross doen ze dezelfde controle. Als een paard hier niet fit bevonden wordt (ook niet na een hercontrole) wordt de deelnemer uitgesloten. Zowel het vastleggen van de controles per deelnemer (wel/ niet verschenen etc) als de reden van uitsluiting bij niet fit zijn van het paard, wordt secuur door het secretariaat vastgelegd. Je ziet alle combinaties 2 keer voorbijkomen dus je bevindt je de hele dag in het hart van de wedstrijd. Je hebt geen ervaring nodig. Je hoort van de dierenarts en de assistent wat je kunt noteren

In de horeca ben je voornamelijk aanwezig in de hoofdtent waar je bezoekers en deelnemers van drinken en broodjes voorziet. De broodjes zijn al gesmeerd. Tap of bar ervaring is niet noodzakelijk. Je werkt samen met onze super ervaren barcommissie dus zij helpen je ook op weg.

Centraal op het wedstrijd terrein ligt de hoofdtent. Op deze plek komen alle deelnemers en bezoekersbij elkaar. Deze plek is dus het gezellige middelpunt van het evenement. Er wordt gezellig doorgewerkt en tussendoor ga je ook een keer de toiletten checken of kijk je of dat de vrijwilligers op het hoofdterrein nog zijn voorzien van wat te drinken. 

Ideaal voor iemand die niet per se dicht bij de paarden wil zijn en die graag het comfort van een verwarmde tent heeft. In de tent maak je het verschil voor onze wedstrijd. De opbrengsten van de bar zijn namelijk bepalend of we een kleine extra buffer opbouwen voor de SGW kas van volgend jaar. Alle inkomsten gaan weer naar de wedstrijd van het volgende jaar.

Je haalt langs het cross parcours de hindernislijsten op bij de hindernisjury’s en levert ze af op het secretariaat. De cross is het laatste onderdeel wat alle combinaties doorlopen. Het goed of fout passeren van een hindernis telt zwaar mee voor de uitslag van de wedstrijd. Jij maakt je rondje langs het parcours van 1,5-3 km en pendelt op een neer naar het secretariaat zodat de uitslagen snel verwerkt kunnen worden. Een mountainbike is noodzakelijk. Je route voert je door het bos en over ‘t Zand. 

Je neemt zelf een fiets mee! Wij hebben geen fietsen op het terrein staan.

Je zit gedurende de dag continue in het terrein en krijgt heel veel mee van de wedstrijd en het terrein. Maar je bent ook steeds alert op voorbij galoppeerde combinaties en zorgt dat zij ruim baan krijgen. Voor de veiligheid rijden we vaak in koppels van 2 fietsers.

Tip: je komt steeds terug op het hoofdterrein waar je best even kunt schuilen/uitrusten. Maar je moet wel regelmatig weer terug het terrein in. Een kleine bui kun je best even afwachten maar daarna zul je weer op pas moeten. Kleed je dus goed op het weer.

Tip: neem zelf een makkelijker kleine rugzak mee waar je de papieren (a4) in kunt meenemen.

Taken: parcours verhogen en balken terug leggen na aftikken. 

Het springparcours bevindt zich in het hart van het hoofdterrein. Hier leggen de combinaties het 2e onderdeel af. In de basis sport is het springparcours een soort proef van bekwaamheid. Ofwel; is het veilig om deze combinatie het terrein in te sturen.

Bij te veel strafpunten mag een combinatie niet door naar het laatste onderdeel. Een gevallen balk telt (negatief) mee in de uitslag van de wedstrijd. Jij zorgt ervoor dat het parcours weer piekfijn klaar staat voor elke nieuwe deelnemer. Bij het wisselen van klasse assisteer je de parcoursbouwer bij het verplaatsen of verhogen van de hindernissen. Vanuit je ooghoek zie je nog net het losrijterreinen het vertrekken en aankomen van de combinaties uit de cross. De tent en de toiletten zijn op steenworp afstand.

Tip: je bent de hele dag buiten. Kleed je hierop.

Taken: auto’s van bezoekers vlot laten parkeren vooreen goede doorstroom en entree heffen.

Natuurlijk trekt zo’n mooi sportevenement ook veelbezoekers en we heten hen van harte welkom. We vragen een kleine bijdrage van 5 euro voor het parkeren. In ruil daarvoor hebben we een deel van het terrein ingeruimd als parkeerplaats. 

Samen met de parkeerwachters zorg je ervoor dat het overige verkeer zo min mogelijk hinder ondervindt. Met het parkeergeld lever je een bijdrage aan de continuïteit van het evenement.

Vrijwilligers, VIP’s en juryleden parkeren gratis. Aan de hand van een (uitgeprinte) mail kan je deze personen herkennen Uiteraard volgt hier voor aanvang nog instructie over.

Taken: registreren en doorgeven van de ‘crosstijd’

Tijd speelt een belangrijke rol bij het cross onderdeel van een SGW. Niet te snel maar zeker niet te langzaam is het credo. Daarom wordt de starttijd en finishtijd van de deelnemers nauwkeurig in de gaten gehouden. Het gaat om secondes. Wij zorgen voor de apparatuur. 

Bij start zorg je ervoor dat de deelnemer weet wanneer zij/hij mag vertrekken. Bij finish registreer je de eindtijd en je heeft dit dooreen de omroeper (mogelijk automatisch). Jij ziet alle combinaties voorbijkomen gedurende de dag in alle staten van zenuwen tot complete euforie en alles daartussen.

Het is een secuur taakje en heeft directe invloed op de uitslag van de wedstrijd. Maar ervaring is niet persé noodzakelijk.

tip: je staat overdekt maar wel ‘buiten’ goede kleding blijft dus belangrijk.

Al deze mensen worden gevonden via allerlei wegen. Via de vereniging van de Trouwe Kameraden, maar ook mensen die iets hebben met de paardensport. Ouders van ruiters, familieleden, vrienden en bekenden.

Sommigen vrijwilligers komen al jaren helpen. En hebben bijvoorbeeld altijd een bepaalde hindernis of post. En daar zijn we onwijs trots op!

Vrijwilligers zijn ontzettend flexibel. Er gebeurt altijd wel iets onverwachts waardoor er geschoven moet worden in de werklijsten. Geen gezeur of een diepe zucht, iedereen werkt mee en zorgt ervoor dat de wedstrijden soepel verlopen.

Kort gezegd, vrijwilligers zijn de onmisbare schakel! 

Wij zijn altijd op zoek naar mensen die mee willen helpen. Kom jij ons helpen? Geef je dan snel op via het online formulier. Je ontvangt dan snel bericht van ons. 

Je kunt ons ook bereiken via vrijwilligers@sgwalphenchaam.nl